Грабовецько - Дулібівська сільська рада

Львівська область, Стрийський район

Амброзія полинолиста - небезпечний карантинний бур’ян.

Дата: 31.05.2021 11:59
Кількість переглядів: 640

Фото без опису

Амброзія полинолиста – надзвичайно небезпечний бур'ян  обмежено  поширений  на  території України.. Засмічує всі польові культури (особливо просапні і ярі зернові), овочеві, плодові, виноград, пасовища, зарості чагарників. Вона щільно росте на узбіччях   залізничних, автомобільних, ґрунтових   доріг, берегах зрошувальних каналів, ставків і рік та інших необроблюваних землях.

Амброзія полинолиста – однорічна яра рослина з родини айстрових (складноцвітих), за зовнішнім виглядом нагадує полин звичайний. Вся рослина опушена, стебло пряме, гіллясте, листки довжиною 4–15 см, черешкові, перисто-розсічені. Верхній бік листової пластинки темно-зелений, нижній - сірий, опушений. Перші  сходи  появляються   за середньодобовії  температури 8-10  гр.  

Цвітіння починається з кінця липня і продовжується до вересня. Утворюючи велику наземну масу і кориневу систему вона сильно пригнічує культурні рослини, за сприятливих умов рослини можуть бути заввишки 2-2,5м. Утворює 30-40тис. несправжніх плодів, насіння зберігає схожість від 10 до 40 років. Насіння поширюється вітром, водою, з насіннєвим матеріалом, будівельними матеріалами (щебенем, піском), транспортними засобами, тощо. Тварини її не  вживають через великий  вміст  в  ній гірких  ефірних  масел.

Амброзія шкідлива і для людей, особливо дітей та людей похилого віку. Її пилок є сильним алергентом і може викликати алергічне захворювання - амброзійний полиноз. Симптомами захворювання є різко виражений алергічний риніт, кон'юктивіт, різні форми бронхіальної астми, кропивниця. Захворювання супроводжується різким ослабленням організму, що може призвести до втрати працездатності хворого.

Карантинні заходи та засоби  боротьби.

Важливе значення мають карантинні заходи - ретельна перевірка насіннєвого матеріалу, особливо культур пізніх строків збирання: люцерни, конопель, суданської трави, гречки та ін.

Забороняється використовувати посівний матеріал, засмічений насінням карантинних бур'янів, а також перевозити насінне зерно без попереднього очищення. Машини і знаряддя, що використовувались при збиранні урожаю з ділянок, засмічених карантинними бур'янами, необхідно очистити і продезинфікувати, а потім вже використовувати для інших робіт.   

Для запобігання занесенню насіння з гноєм та іншими органічними добривами грубі корми слід використовувати в запареному вигляді, зернові відходи - розмелювати з  помолом часток  не  більше  1мм.. або запарювати, і використовувати чисту від насіння бур'янів підстилку. 

В  період  вегетації  проводити  обстеження на виявлення амброзії  полинолистої. За невиконання заходів  по  локалізації  та  ліквідації амброзії  полинолистої  передбаченао адміністративна  відповідальність (ст. ст. 105, 106, 188-26 Адмінкодексу)

При  виявленні  карантинного  буряну  - амброзії  полинолистої  повідомляйте  ГУ Держпроспоживслужби у Львівській обл.  за адресою: м. Стрий вул. Промислова, 7 тел. 067 353-89-50

 

 

Головний спеціаліст –

Державний фітосанітарний інспектор                                                  Орест Голич


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь