Грабовецько - Дулібівська сільська рада

Львівська область, Стрийський район

Пам’ятка населенню про заборону спалювання залишків сільськогосподарського виробництва на полях,сухої рослинності.

Дата: 28.04.2021 10:18
Кількість переглядів: 266

Внаслідок необережного поводження з вогнем, чи звичайної людської халатності й необачності на відкритих територіях, господарських угіддях, уздовж транспортних магістралей, на узбіччях і навіть практично у центрі населених пунктів горить суха рослинність. Кількість таких пожеж не зменшується. Шкода від самовільного й неконтрольованого спалювання рослинних залишків різностороння й становить велику небезпеку. Вогнем знищується не лише сухостій, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів, погіршується якість ґрунтів, що призводить до зниження урожайності. Невинні на перший погляд спалювання можуть призвести до масштабних пожеж, загрожувати знищенням житлових будівель та життю людей.

Також спалення залишків сількогосподарського виробництва спричиняє виникненню і розповсюдженню значної задимленості, в тому числі ділянок, прилеглих до смуг відведення автомобільних доріг загального користування, що погіршує умови видимості та призводить до тяжких дорожньо-транспортних пригод.

Ліквідація таких пожеж відрізняється від інших тривалістю та потенційною можливістю збільшення масштабів. Для їх гасіння потрібно залучати значну кількість рятувальних сил, пального і спецтехніки на тривалий термін. Адже на відкритій території в безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х кілометрів на годину, а у вітряну – до 30. Висота полум’я сягає двох метрів, а при сильному вітрі з різкими змінами напрямку та швидкості, розмір таких пожеж протягом 15-30 хвилин збільшується в 2-3 рази.

Спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків, без дозволу відповідних органів заборонене законодавством України. Відповідно до ст.77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, випалювання стерні,  луків,  пасовищ,  ділянок  із  степовою,  водно-болотною та іншою природною рослинністю,  рослинності або її  залишків та опалого листя у смугах відводу автомобільних  доріг  і  залізниць,  у  парках,  інших  зелених  насадженнях  та  газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі  охорони  навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання  зазначеної  рослинності  або  її  залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти  до двадцяти неоподатковуваних   мінімумів  доходів  громадян  і  на посадових осіб - від  п'ятдесяти  до  сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі   дії,   вчинені   в   межах  територій  та об'єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до  сорока  неоподатковуваних  мінімумів  доходів  громадян  і  на посадових осіб – від сімдесяти до ста неоподатковуваних  мінімумів доходів громадян"

Закликаємо громадян відмовитись від спалювання стерні, сухої трави, листя та інших побутових відходів! Адже кожен підпал не лише завдає суттєвої шкоди довкіллю, знищуючи живу природу, а й спричинює до інших негативних наслідків, несучи загрозу життю та здоров’ю людей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь