Грабовецько - Дулібівська сільська рада

Львівська область, Стрийський район

Міфи про реформу децентралізації

Дата: 23.06.2018 10:15
Кількість переглядів: 538

       Фото без опису

       Про спростування міфів реформи децентралізації і успішний досвід обєднаних територіальних громад розповіла директор Львівського ЦРМС Галина Гречин під час ІІІ Форуму місцевого розвитку, що відбувається у Трускавці 21-23 червня. 

    Питанням реформи децентралізації присвятили окрему панельну дискусію, під час засідання якої провідні експерти обговорили переваги реформи та підтримку процесу добровільного об’єднання. «Як правило, основні міфи стосуються домінування адміністративного центру, зокрема міста, в об'єднаній громаді та нерівномірного розподілу владних повноважень і фінансових ресурсів. Ці міфи легко руйнуються, якщо проаналізувати представництво депутатського корпусу, розподіл капітальних видатків між населеними пунктами та обсяг повноважень старост у великих ОТГ», - зазначила Галина Гречин.

    Першим і головним міфом є твердження, що міста хочуть приєднати лише багаті села, можна легко спростувати за результатами аналізу бюджетів адміністративних одиниць. Довід утворених ОТГ демонструє, що більшість міст, які об’єдналися з селами мають іноді у декілька разів більші доходи.

      Другий міф про переважання міських депутатів у раді ОТГ абсолютно не спрацював, оскільки саме сільських депутатів є більше у радах об’єднаних громад. Наприклад у Ходорівській міській громаді 22 депутати представляють села і лише 4 – місто, у Рудківській міській громаді 13 проти п’яти відповідно.

      Третій міф про відсутність впливу старост на прийняття рішень в ОТГ не підтверджується, оскільки старости мають права з питань, що стосуються інтересів жителів відповідного старостинського округу: гарантованого виступу на сесії; підготовки та погодження проектів рішень; внесення пропозицій до порядку денного засідань виконавчого комітету; участі у підготовці проекту бюджету територіальної громади; контролю за використанням об’єктів комунальної власності, ефективністю роботи закладів культури, освіти, охорони здоров’я та соціального захисту тощо.

    І останній міф про нерівномірний розподіл коштів на користь міст, абсолютно спростовується досвідом ОТГ по всій Україні і, в тім числі, на Львівщині. Міські громади якраз навпаки намагаються розвинути інфраструктуру сільських територій, використовуючи для цього як кошти субвенцій, так і свого власного бюджету.

      Протягом трьох днів урядовці, експерти, народні депутати та представники органів місцевого самоврядування, окрім питань децентралізації, дискутують та діляться кращими практиками у сфері транскордонного співробітництва та розвитку гірських територій. Серед учасників дискусії: перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Вячеслав Негода, координатор із правових питань Центрального офісу реформ при Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, директор ГО "Інститут розвитку територій" Юрій Ганущак, голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький, заступник директора Департаменту економічної політики Львівської ОДА Валентина Москаленко, міський голова Червонограда Андрій Залівський.

                                                                                                 Львівський Центр розвитку місцевого самоврядування,

                                                                                            що діє за підтримки «Програми ULEAD з  Європою» та     

                                                                                       Мінрегіону України є партнером Форуму місцевого розвитку.                        


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь