Грабовецько - Дулібівська сільська рада

Львівська область, Стрийський район

У школі с. Довголука дітей навчали автентичних місцевих гаївок

Дата: 24.04.2018 12:06
Кількість переглядів: 568

  Фото без опису

   У середу, 18 квітня у Довголуцькій СЗОШ І-ІІ ст. відбулося засідання метоб’єднання вчителів початкових класів Грабовецької ОТГ. Ця  традиційна офіційна зустріч педагогів відбувалася сонячного весняного дня через кілька днів після Великодня, тому була наповнена святковим настроєм та теплом.

     Великодній час – пора співати гаївки. У презентації «Гаївки – справжній скарб української культури» про традиції   гаювання у Довголуці та в Україні загалом розповіла вчитель Марія Ковальська. З великою шаною було згадано тих довголуччан, які зберегли традицію водити гаївки, навіть попри те, що церква у селі була закритою упродовж 1962-1989 рр., і збиратися на церковному подвір’ї  на гаївки було доволі небезпечно. Серед цих сміливців була Галина Романівна Брелик, тоді - піонервожата!, а нині - вчитель історії Довголуцької СЗОШ, яка стала чудовим консультантом під час підготовки до свята. З особливою вдячністю згадували про Марію Михайлівну Бончаківську, колишнього вчителя української мови Довголуцької   школи, яка записала тексти усіх народних пісень різних жанрів, що співалися у Довголуці, серед них і гаївки.  У презентації прозвучали записи давньої веснянки «Гаїлова дочка» у виконанні Марії  Михайлівни та гаївки «Ой копала кореня», яку виконала п. Іванна Смолянин.

     Учні 3 та 4 класів під керівництвом своїх учителів Тетяни Володимирівни Курило та Марії Теодорівни Ковальської підготували святкове дійство «Гаївки кличуть дітей у коло». Дівчатка «Весняним танцем» запросили на свято Весну, роль якої майстерно виконала Софійка Тимчій, та разом з  нею почали гаювати.  Першою  виконали авторську гаївку Марії Бончаківської  «В нашім селі на видочку».  А далі грали «Пливе качур», «Чижику – чижику», «Царівну», водили «Шума» та  «Кривий танець», виконували жартівливі гаївки «Ой ти, старий діду», «Он, хлопці, он», «Де ти їдеш, Романочку», «топтали ряст». Усе дійство супроводжувалось інсценізаціями, віршами, танцями у колі, заплітанням – розплітанням рук, утворенням «воріт». Метою свята було виконати гаївки по-довголуцьки, зі збереженням автентичних текстів, мелодій та рухів і діти чудово впорались із цим завданням.

     Хорошим подарунком до свят є листівка із квілінгу. Учитель 1 класу Людмила Федорівна Ярега провела майстер-клас із виготовлення листівки цим непростим способом. Усі роботи вчителів вийшли красивими і залишились їм на згадку.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь