Грабовецько - Дулібівська сільська рада

Львівська область, Стрийський район

У Грабовецькій ОТГ відзначили 110-у річницю генерала-хорунжого УПА Олекси Гасина

Дата: 17.07.2017 12:51
Кількість переглядів: 880

    Фото без опису  

     У Грабовецькій ОТГ відзначили  110 річницю від Дня народження легендарного генерал-хорунжого УПА Олекси Гасина. Урочистості відбулися в його рідному  селі  Конюхів.  Тут знаходиться меморіальний музей Олекси Гасина, який було відновлено  й урочисто відкрито у неділю, 16 липня.
      На святкування зібралася громада Грабовецької ОТГ, гості зі Стрийщини та посадовці Львівської ОДА. Урочистості розпочалися зі спільної молитви у місцевому храмі.  Після молебену та панахиди процесія рушила до оновленого  музею, де  відбулася церемонія  його відкриття та освячення.

Фото без опису

      Перерізати символічну стрічку запросили голову Львівської ОДА Олега Синютку, народного депутата України Андрія Кота, голову Грабовецької ОТГ Богдана Барабаша,  голову Стрийської райдержадміністрації Василя Зубрицького та  голову Стрийської районної ради Романа Козака.  Священики о.Зеновій Федькович (УГКЦ) та о.Іван Піцик (УАПЦ) освятили світлицю, після чого гості мали можливість оглянути експозиції музею.

Фото без опису

Фото без опису

 

Фото без опису

Фото без опису

    Тут поряд старовинних речей та світлин родини Гасинів, в одній з кімнат розміщений  сучасний проектор та обладнання, з допомогою яких молодь зможе вивчати  історію визвольних змагань. До музею потяглася довга черга відвідувачів. І тільки після його  оглядин люди поверталися у центр села, біля пам’ятника Хорунжому, де продовжилися урочистості.
      Голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка у своєму виступі  зазначив, що завдячуючи таким особистостям, як Степан Бандера, Роман Шухевич, Олекса Гасин та іншим, ми міцно та впевнено стоїмо на своїй землі. 

Фото без опису
     Перед присутніми також виступили  Народний депутат України Андрій Кіт, голова Стрийської районної організації Конгресу Українських Націоналістів Микола Магас. 
     Депутат Верховної Ради України шести скликань Ярослав Кендзьор нагадав присутнім, що урочистості відбуваються саме у день проголошення суверенітету України. Того дня, у 1990 році, коли Верховна Рада  прийняла Декларацію про державний суверенітет України, він згадував саме тих героїв, які боролися за незалежність, серед яких й полковник УПА, генерал-хорунжий  Олекса Гасин.

Фото без описуФото без опису

Фото без опису
     

      На урочистості приїхала родина Олекси Гасина.  Його внук Богдан Камінський подякував мешканцям с. Конюхів, за те,  що свято бережуть пам'ять про його легендарного дідуся.
      Голова  Львівської обласної організації політв’язнів та репресованих Петро Франко поділився спогадами зі свого дитинства. Будучи підлітком він став свідком смерті Олекси Гасина. У Львові на перехресті вулиць Коперника та Стефаника почувся шум, крики. Хлопці прибігли й почули, як енкаведисти кричали «бандіта убіли…». Однак одна жінка збоку говорила:  «Хлопці не вірте цьому, це був великий чоловік». Петро Франко також розповів, що конюхівська земля дала багато борців за волю України й про їхні долі треба досліджувати й розповідати молодому поколінню. 
      Ініціатор створення та директор  музею Олекси Гасина Наталія Пеленичка подякувала усім, хто долучився до відновлення музею. 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису
      Свято  супроводжувалося патріотичними піснями. Народний хор «Дударик» села Конюхів виконав пісню про Олексу Гасина, яку написав, односельчанин,  колишній диригент Артем Андріїв. Також виступив   Муніципальний чоловічий хор «Каменяр» Стрийського району. Дійство завершилося неперевершеним  виступом оркестру Львівської Національної академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь