Грабовецько - Дулібівська сільська рада

Львівська область, Стрийський район

У с. Грабовець вшанували пам’ять Володимира Тимчія-Лопатинського

Дата: 31.10.2017 12:48
Кількість переглядів: 822

      У неділю, 29 жовтня у с. Грабовець вшанували пам’ять Володимира Тимчія-Лопатинського. У Народному домі відбулася Урочиста Академія з нагоди Дня народження крайового провідника ОУН. Урочистості розпочалися з панахиди за участю мешканців села Грабовець та гостей - учасників визвольних змагань вояків УПА. 
      До підніжжя пам’ятника Володимиру Тимчію-Лопатинському, що знаходиться у центрі села, учасники Академії  поклали вінок та квіти.  
      Під час урочистостей з доповіддю виступив керівник районної організації КУН Микола Магас. Заступник сільського голови Віктор Тучапський подякував усім присутнім за вшанування пам’яті славетного земляка.
Довідка:
     Володимир Іванович Тимчій (псевдо: «Лопатинський», «Євгеній», «Володимир Зборівський», «Сніг», «Окулярний»), уродженець  села Грабовець.
         З червня 1939 по лютий 1940 крайовий провідник ОУН. На даній посаді Тимчій-Лопатинський зміцнював і розширював організацію, сприяв створенню загонів самооборони, які проявили себе у вересні 1939 при захисті місцевого населення від мародерства і звірств польської армії та поліції.
       Крайовий Провідник Володимир Тимчій-Лопатинський був одним із творців революційної ОУН у 1940 році. У кінці лютого Володимир Тимчій разом із Зенею Левицькою, Микитою Опришком та Теодором Оленьчаком повертався в Україну з наміром підняти постання проти більшовицьких загарбників. Після переходу кордону їх помітили чекісти-прикордонники і почали переслідування. В селі Устиянові (повіт Устрики Долішні) відбувся бій і, щоб не опинитися живими в руках НКВС, хоробра четвірка підірвала себе гранатою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь